Acerola na odporność

Dla każdego z nas zdrowie i dobre samopoczucie jest bardzo istotne. Dbamy o swój organizm oraz chcemy, aby funkcjonował, jak najlepiej. Jednym z istotnych aspektów dbania o siebie jest wzmocnienie swojej odporności – najlepiej naturalnymi, prostymi sposobami. Jest to postawa, jeśli chcemy uniknąć gorszego samopoczucia, czy przeziębień podczas panującej gorszej pogody oraz chłodniejszych dni. Okres jesienno-zimowy to czas, kiedy szczególnie zależy nam o zadbaniu o siebie oraz istotne jest dla nas wzmocnienie odporności. Kluczową sprawą jest dostarczanie naszemu organizmowi odpowiedniej ilości witaminy C, która wspiera organizm w walce z infekcjami. Jest też antyoksydantem, który chroni komórki przed uszkodzeniem, wolnymi rodnikami i stresem oksydacyjnym. Wspomaga także pracę układu krążenia oraz pomaga zapobiegać wielu schorzeniom i spowalnia proces starzenia się. Witamina C, czyli kwas askorbinowy znajduje się w cytrusach, porzeczkach, brokułach, natce pietruszki oraz szpinaku. Jednak owocem, który zawiera o wiele więcej witaminy C są owoce aceroli. Posiadają one nawet 30 razy więcej kwasy askorbinowego od słynących z tego cytrusów. Spożycie ich niewielkiej ilości pokrywa nasze całe zapotrzebowanie na tę witaminę. Pozwala to zadbać o swoje zdrowie oraz cieszyć się wieloma pozytywnymi efektami, które płyną ze spożywania aceroli w swojej diecie.

Czym jest acerola? Jakie witaminy i składniki odżywcze zawiera?

Jest to tropikalny krzew, na którym występują soczyste owoce w kolorze jasnej czerwieni. Posiada one bardzo wysokie wartości odżywcze. Włączenie ich do swojej diety przynosi wiele korzyści dla naszego organizmu. Ten pochodzący z Wysp Karaibskich owoc to jedno z najbogatszych naturalnych źródeł witaminy C. Zawiera w sobie także duże ilości witamin A, B1, B2 oraz fosforu, wapnia, magnezu, potasu, niacyny, pirydoksyny i żelaza. Jest to także owoc bogaty w przeciwutleniacze – karotenoidy i antocyjany. Takie właściwości sprawiają, że spożywanie aceroli to świetne rozwiązanie dla osób, które chcą zadbać o swoje zdrowie i odporność. Owoc ten idealnie sprawdzi się w okresie jesienno-zimowym, pozwalając na uniknięcie nam przeziębień oraz dzięki dużej zawartości witaminy C oraz innych witamin i składników może pomóc uniknąć poważniejszych schorzeń w przyszłości.

Acerola – właściwości i zastosowanie

Owoce aceroli stanowią bogactwo wielu witamin i składników odżywczych. Sprawia to, że posiadają wiele właściwości, które świetnie wpływają na funkcjonowanie organizmu człowieka. Owoc ten stosowany w diecie pozwala na uzyskanie wielu pozytywnych efektów i korzyści dla naszego organizmu – zarówno teraz, jak i w przyszłości. Jak spożywanie tego owocu lub suplementacja go w innych formach wpływa na nasz organizm?

Wzmocnienie odporności organizmu

Spożywanie odpowiedniej ilości witaminy C powoduje wzmocnienie odporności. Owoce aceroli dostarczają nam jej odpowiednio dużo. Działają na nasz organizm przeciwzapalnie i przeciwalergicznie, co powoduje, że jest on bardziej odporny na zakażenia, wirusy. Spożywanie aceroli pozwoli podnieść naszą odporność i sprawi, że będziemy o wiele mniej podatni na sezonowe przeziębienia, które często łapią nas w okresie jesienno-zimowym. Stosowanie aceroli zmniejsza ryzyko infekcji i zachorowań.

Acerola, jako antyoksydant

Duże ilości witaminy C są skutecznym przeciwutleniaczem. Owoce te zawierają dwa cenne antyoksydanty – karotenoidy i antocyjany. To oznacza, że owoce aceroli, które zawierają duże ilości tej witaminy będą świetnym rozwiązaniem, które będzie chronić komórki naszego ciała przed ich utlenianiem, a tym samym uszkodzeniem. Stosując acerolę w swojej diecie chronimy nasz organizm oraz pozwalamy mu funkcjonować na najwyższych obrotach. Dostarczenie odpowiedniej ilości kwasu askorbinowego do organizmu jest bardzo istotne, ponieważ antyoksydanty pozwalają uniknąć lub zmniejszyć ryzyko wystąpienia wielu chorób. Zaliczają się do nich m.in. choroby układu krążenia. Dostarczając swojemu organizmowi odpowiednią ilość witaminy C, możesz uniknąć chorób, takich jak miażdżyca, nadciśnienie oraz inne schorzenia sercowo-naczyniowe. Dbanie o odpowiednią ilość przeciwutleniaczy to także możliwość zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób neurodegeneracyjnych – Alzheimera oraz Parkinsona.

Spowolnienie procesu starzenia się organizmu

Przeciwutleniacze – karotenoidy i antocyjany wpływają także na spowolnienie procesów starzenia się. Pozwalają zachować jej młody i zdrowy wygląd naszej skóry, dzięki oczyszczaniu organizmu z toksyn i substancji, które są efektem ubocznym przemian metabolicznych. Ponad to karotenoidy pozwalają zadbać nam o oczy, wpływają korzystanie na nasz wzrok. Te wszystkie efekty przemawiają na korzyść wykorzystania tego czerwonego owocu w swojej diecie.

Dobre samopoczucie, wynikające z odpowiedniej ilości witaminy C

Produkty zawierające acerolę, czy sam owoc pozwala uniknąć niedoborów witaminy C, które często są przyczyną gorszego samopoczucia. Zbyt mała ilość kwasu askorbinowego dostarczana w ciągu dnia wiąże się z wieloma negatywnymi efektami – osłabieniem organizmu, szybkim męczeniem się podczas wykonywanych czynności, bólem mięśni i stawów, brakiem apetytu i innymi dolegliwościami, które utrudniają funkcjonowanie. Dostarczając odpowiednią ilość witaminy C do naszego organizmu unikniemy tych objawów. Będziemy mieli dużo energii do działania.

Świetny wpływ na cerę

W aceroli występują także składniki, które wspomagają funkcje naskórka. Jest to szczególnie przydatne dla osób, które zmagają się z cerą trądzikową i mają problemy ze swoją skórą. Substancje znajdujące się w tym owocu chronią cerę przed wolnymi rodnikami, pochodzącymi z procesów metabolicznych. Ponad to chronią też przed czynnikami, które pochodzą z zewnątrz – dymem tytoniowych, czy zanieczyszczonym powietrzem.

Zapobieganie kontuzjom

Witamina C bierze udział w procesie tworzenia się kolagenu, czyli jednego z głównych składników chrząstek stawowych. Kwas askorbinowy odpowiada za elastyczność stawów, czyli może zmniejszać ilość kontuzji – jeśli do organizmu zostanie dostarczona odpowiednia ilość tej witaminy.

Formy występowania aceroli na rynku

Owoce aceroli to produkt, który nie jest łatwo dostępny w każdym sklepie. Jednak na rynku znajduje się wiele możliwości, które pozwalają przyswajać ten bogaty w witaminę C i inne odżywcze składniki produkt. Jeśli chcemy włączyć owoce aceroli do swojej diety, mamy możliwość wyboru ich formy w postaci (sprawdź: Covir Control) kapsułek, tabletek, soków, czy też w aceroli w proszku. Tabletki, czy kapsułki należy dawkować zgodnie z instrukcjami, które są załączone do opakowania. Dostępne są zazwyczaj w sklepach sprzedających zioła oraz w niektórych aptekach. Natomiast acerolę w postaci proszku dostaniemy w sklepach ze zdrową żywnością. Można ją dodawać, jako składnik do koktajli, deserów, czy napojów. Najlepiej nie poddawać proszku obróbce termiczne, ponieważ działa to negatywnie na zawarte w nim właściwości. Kolejnym sposobem na dostarczenie aceroli do swojego organizmu i cieszenie się jej świetnym wpływem na niego jest sok. Można dolać go, jako dodatek to swojego napoju. Jak widzisz jest wiele rozwiązań, które pozwolą cieszyć się wspaniałymi własnościami tego owocu. Różne możliwości pozwalają na dobranie odpowiedniej formy podania aceroli, która będzie zgodna z naszymi preferencjami. Tak szeroki wybór umożliwia wybranie najlepszej opcji dla siebie.

Zalety aceroli

Te małe, czerwone owoce zawierają mnóstwo wspaniałych składników korzystnych dla naszego zdrowia. Cechują się wieloma pozytywnymi aspektami ich spożywania, czy dostarczania do organizmu w postaci suplementacji. Do ich głównych zalet możemy zaliczyć:

  • Mała ilość aceroli dostarcza wystarczająco dużo witaminy C– spożycie już trzech owoców pokrywa zapotrzebowanie dorosłego człowieka na tą witaminę. Pozwala to szybko i łatwo cieszyć się korzyściami płynącymi z odpowiedniej ilości kwasu askorbinowego w naszym organizmie – lepszym samopoczuciem, większą odpornością.
  • Łatwa przyswajalność zawartej w aceroli witaminy C – kwas askorbinowy występujący w tych owocach jest w prosty sposób przyswajany przez nasz organizm.
    Występowanie tego owocu w różnych postaciach– pomimo, że jest to egzotyczny owoc, na rynku występuje wiele wariantów, które dostępne są dla każdego. Możemy skorzystać z tabletek, kapsułek, soków, czy aceroli w postaci proszku, który dodajemy do przyrządzanego posiłku. Umożliwia to suplementacje tego owocu oraz korzystanie z jego wspaniałych własności niezależnie od miejsca, w jakim mieszkamy.
  • Wiele świetnych właściwości zawartych w jednym produkcie – owoce aceroli to skarbnica wielu witamin oraz własności odżywczych. Posiada mnóstwo składników, które niezbędne są do prawidłowe funkcjonowania naszego organizmu oraz wpływają pozytywnie na nasze zdrowie. Owoce te zawierają witaminy C, A, B1, B2 oraz składniki typu fosfor, wapń, magnez, potas, niacyna, pirydoksyna oraz żelazo. Wszystko to zawarte w jednym rodzaju owocu, czy w produktach z niego, takich jak tabletki, kapsułki, soki oraz proszki.