Zdrowa dieta a odporność

Dobrej jakości, naturalne produkty posiadają wspaniałe właściwości i są bogactwem cennych składników. Dostarczanie ich do organizmu zapewnia jego dobre funkcjonowanie oraz wspomoże twoją odporność. Tutaj znajdziesz listę 7 produktów, które dostarczą ci niezbędnych witamin, minerałów i antyoksydantów. Ponad to wszystkie te składniki są łatwo dostępne, a ich włączenie do diety może być proste i smaczne.

1. Owoce i warzywa bogate w witaminę C

Witamina C ma nieoceniony wpływ na organizm człowieka. Bierze udział w wielu procesach zachodzących w organizmie, dlatego jest bardzo istotna dla jego prawidłowego funkcjonowania. Kwas askorbinowy wzmacnia naszą odporność, dzięki czemu jesteśmy mniej narażeni na infekcje bakteryjne i wirusowe. Ponad to wspomaga układ krążenia, przyśpiesza gojenie ran i jest skutecznym przeciwutleniaczem. Badania wykazują, że witamina C ma także działanie przeciwnowotworowe. Dlatego tak ważne jest, aby podczas planowania swojego jadłospisu zadbać o odpowiednią ilość kwasu askorbinowego w swojej diecie.

Najlepiej sięgać po witaminę C, które znajduje się w naturalnych produktach. Wtedy będzie bardziej aktywna i lepiej wchłaniana do organizmu. Dlatego warto sięgać po owoce i warzywa, które są bogatym źródłem tej witaminy. Należy do nich wiele produktów, które mogą zapewnić nam wystarczającą ilość kwasu askorbinowego w codziennym jadłospisie. Należą do nich m.in. acerola, cytrusy, owoce dzikiej róży, truskawki, porzeczki. Z warzyw świetnym źródłem są brokuły, szpinak, czy natka pietruszki. Te warzywa i owoce pomogą nam zapewnić sobie wystarczającą ilość witaminy C, która wzmocni nasz organizm w walce z infekcjami.

2. Miód

Kolejnym produktem, który powinien na stałe zagościć w naszej diecie jest miód. Zawiera on witaminy, minerały, kwasy organiczne, aminokwasy i enzymy. Jest bogatym źródłem witaminy A, C i witamin z grupy B, a także potasu, chloru, fosforu, magnezu, wapnia, oraz żelaza. Takie składniki niosą za sobą świetne właściwości. Miód ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Hamuje wzrost i rozmnażanie się drobnoustrojów. Dzięki temu wzmacnia nasza odporność, działa wzmacniająco, regenerująco oraz przeciwdziała rozwojowi zakażeń w organizmie.
Przy wyborze miodu należy zwrócić szczególną uwagę na to, aby produkt był w pełni naturalny. Wtedy będzie niósł za sobą wiele korzyści dla naszego zdrowia. Ponad to należy pamiętać, że miód traci swoje cenne właściwości w wysokiej temperaturze. Herbatę, czy napar należy przed jego dodaniem ochłodzić do temperatury ok. 40 °C. Dobrym rozwiązaniem jest też po prostu dodawanie go do letniej wody, czy wody z cytryną. Taki napój z rana pomoże nam wzmocnić odporność.

3. Imbir

Jednym z najpopularniejszych naturalnych środków na przeziębienie jest imbir. Korzeń tej rośliny ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwbólowe oraz pomaga przy stanach zapalnych dróg oddechowych. Wynika to z dużej zawartości witamin i cennych składników. Imbir zawiera m.in. witaminy C, E, A, B1 i B2. Jest też bogatym źródłem wapnia, fosforu, żelaza, potasu oraz olejków eterycznych i żywic. Imbir może występować w kuchni w różnej formie. Świetnym rozwiązaniem jest przyrządzenie naparu ze świeżego korzenia. Imbir można zetrzeć na tarce i zalać wrzątkiem. Aby zawierał on jeszcze więcej cennych składników można dodać do niego sok z cytryny oraz miód. Tak przygotowany napój warto pić regularnie np. codziennie rano lub przed pójściem spać. Wzmocni to organizm i podniesie jego odporność na infekcje.

4. Kiszonki

Kiszenie to jedna z lepszych form konserwowania żywności. Kiszonki pozwalają na dostarczenie do organizmu dużej ilości witaminy C, a także A, K, E i witamin z grupy B. Ta forma przetwórstwa żywności zapewnia także duże ilości cennych składników mineralnych – wapnia, potasu, żelaza, czy manganu, które wpływają pozytywnie na funkcjonowanie organizmu. Najczęściej spotykanymi produktami są kiszone ogórki, kapusta i buraki. To po nie najczęściej sięgamy i są one świetnym, zdrowym i pełnym witamin wyborem. Jednak można także kisić inne warzywa, takie jak marchew, papryka, rzodkiewka, kalafior i inne produkty. Takie kiszone warzywa możemy stosować, jako składniki dań, surówek, sałatek. ale też można też spożywać je, jako samodzielną przekąskę. Świetnym rozwiązaniem, aby dostarczyć sobie dużej ilości witamin jest także picie soków z kiszonek, które dostarczą nam bardzo dużej ilości witamin i składników mineralnych.

5. Czarny bez

Czarny bez to kolejny naturalny produkt, który zapewnia świetne właściwości i wspomaga organizm w walce z infekcjami. Zarówno kwiat, jak i owoc czarnego bzu są wykorzystywane, jako sposób wzmacniania odporności, czy walki z pojawiającą się chorobą. Pozwalają w naturalny sposób wspomóc organizm oraz zadbać o zdrowie. Z kwiatu przyrządzać można napary lub syropy. Zaś owoce pozwalają na przyrządzenie z nich soków. Czarny bez działa antywirusowo i przeciwzapalnie. Ponad to pozwala na rozgrzanie organizmu oraz aktywuje system odpornościowy. Regularnie stosowany poprawia odporność, a stosowany w początkowym etapie przeziębienia lub grypy pozwala szybciej wrócić do zdrowia. Takie działanie zachęca do zastosowania czarnego bzu podczas dbania o swoją odporność.

6. Czosnek

Kolejny naturalny produktem, który pomoże w walce o lepszą kondycję organizmu jest czosnek. Zawiera on wiele witamin, olejki eteryczne oraz związki siarki, takie jak allicyna, która ma właściwości silnego antybiotyku. Ma wszechstronne działanie na nasz organizm – korzystnie wpływa na odporność, drogi oddechowe i moczowe. Jest także pomocny przy podwyższonym cholesterolu i wysokim ciśnieniu krwi – obniża je. Ponad to działa przeciwskurczowo, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Tak wszechstronny produkt warto włączyć do swojej codziennej diety. Można go dodawać do wielu dań – sosów, zapiekanek, sałatek. Może także stanowić składnik oliwy smakowej, czy domowej roboty syropów.

7. Ryby i owoce morza

Kiedy chcemy wzmocnić swój organizm istotne jest zadbanie, aby w naszej diecie znajdowały się nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 i 6, które pozytywnie wpływają na naszą odporność oraz poprawiają wchłanialność witamin do organizmu. Bogate w zdrowe tłuszcze są ryby i owoce morza, dlatego warto włączyć je do swojej diety. Zawarte w nich kwasy tłuszczowe dostarczają nam budulca do produkcji hormonów przeciwzapalnych i usprawniają pracę układu odpornościowego. Ponad to ryby dostarczają nam cennych witamin, takich jak witamina A i D, które są bardzo ważne dla zdrowia.

Sprawdź nasz preparat wzmacniający odporność organizmu: Covir Control Complex.